Saturday, February 20, 2010

~rutin mingguan yang wajib~

seperti mingu2 yang lepas, rutin yang wajib kitorg wat tiap2 minggu ialah mbersihkan keseluruhan bilik anak2 bulus kitorg ni.. weekday mmg tak smpat nak wat, smpat nak sapu,mop n cuci litter box je, so weekend adalah masa yang sesuai untuk mbasmi segala kekotoran yang ade..hihi..mule2 keluarkan sume brg2 dripda bilik dorg sperti bowl, litter box, carpet, cage n drawer then bmulala xtvt pbersihan.. tp sebelum tu,anak2 kene msuk cage dulu, klau tak sumenye rajin nak mnolong mama n mummy dorg ni.. besela,anak2 yang baek sumenye..hehe.. lepas da clear sume, sapu dulu segala pasir2, makanan2 yang tumpah, bulu2 yg btrbangan, then baru la mop seluruh kawasan..mne kotoran yang yg mlekat pada lntai, kitorg akan berus gune berus sabut.. then mop balik smula gune air bersih.. bile bilik da kering, kitorg susun semula bekas2 makanan n minuman dorg, susun balik litter box n carpet, then baru la boleh lepas kan dorg.. bile bilik da kemas, sumenye bgolek2 atas lntai yg da kilat tu.. klau tak, takdenye dorg nak duk dlm bilik, asyik mngamok nak kuar.. pastu bile litter box da bersih, abeh sume berebut2 nak gune toilet dorg.. kalau kotor, jgn harapla dorg nak guna.. bile da brsih bru dorg masuk.. pndai dorg ni.. hehe.. tp btol la, slma pngalaman kitorg menjaga kucing ni, dorg mmg seekor makhluk yg pmbersih, dorg tak suke tempat dorg kotor.. klu bilik tu kotor skit,dorg mst mngamok2 nak kuar blik, tp bile da bersih sumenye tido tkangkang dlm bilik tu taknak kuar.. 
anak2 bulu wajibla dikurung, kalau tak sume nak menolong..:)

     
antara kawasan2 yang sudah dikemaskan.. barula dorg sihat duk dlm keadaan yang bersih..:)

15 comments:

bErrY sTraWbErRy said...

cantik nye sangkar 2..beli kat mane?

bErrY sTraWbErRy said...

cantik nye sangkar 2..beli kat mane?

Hello Kitty said...

berry : hm,beli kat melaka.. byk cage ni,kt kl pun byk..tp klu nak beli cube cari kat mudah..:)

shasha bee said...

cute nya !

Akmar Anuar said...

kucing2 ni mmg ske tlg tuan die wat sumtin..
mcm arwah Kecik dulu, ble mak ayah nak menanam bunga je, mesti die nk tolong gali sekali..haha..comel je..

oh, kucing korang mmg pmbersih dan gedik! (sbb ble bilik da bersih baru nk suke golek2 kt situ, hehe)

Tihara said...

cantik nya rumah mereka :)

pawaka19 said...

ada ke kucing2 tu lepak kat buaian kat cage tu

Zikr the Jalanan Sepi Perantau said...

ada berapa ekor semuanya kucing tuh???

umi_e said...

comel-comel je...

alang said...

erk, semalam ada hamster umah jiran terlepas masuk umah saya. Sib baik bukan umah hello kitty, klau tak, mesti dah kena ngap. hehe.

huzaini said...

ehh ramainya kucing... member awak semua ke ni... marvelous...

fiza said...

salam... fiza tringin nak bela kucing byk2 mcm korg ni.. tp fmly x suka kucing so kena pendam je dulu... bila tgk blog korg skurang2nyer lega ckit perasaan dihati.. tp impian x pernah pudar... akan sampai masa utk fiza bela kucing mcm korg...
jg anak2 bulus korg leklok ye... bertuah dorg dpt mummy cam korg..

POSH76 said...

pandai u jaga tuceng yer bersih bagus2 hehe

Hello Kitty said...

shasha : tq:)

akmar : aah,mmg gedik pon,da bersih bru nk golek2..hmpeh je..hihi;)

pawaka : kdg2 ade gak yg msuk dlm buaian tu..hehe

zikr : ade 7 anak bulus..hihi:P

kak e : hehe,tq:)

alang : mmg lesap la,sbb hamster kat kg asyik kene attck je..hihi

huzaini : sume anak2 kitorg..:P

fiza : ala,siannye..takpela,nti da ade umah sndri, bela la kucing k..

posh : hihi,tq..dorg klau kotor protes taknak poo2..hihi:P

kak'ru said...

salam...macamana nak ajar kucing2 ni berak kat toilet dia?