Thursday, February 18, 2010

~benci fogging!!~

balik keje tadi, duk la melepak ngan anak2 bulus depan tv..tgh syok golek2 tibe dgr bunyi bising kat luar umah, sayup2 je.. igtkan bnyi enjin kete sape2 ke,rupenye org wat fogging.. arghh, bende paling kitorg benci skali.. kesian anak2 kene hidu asap tu..:( makin lame, mkin kuat bnyinye, so maknenye org tu da makin dekat ngan umah.. anak2 da mule resah, blari kedepan kebelakang.. mundar mandir dpn pintu, besela kucing mmg bsifat curious.. mkin kuat bunyi, mkin dorg tak duk diam.. ade yg ngiow2 sbb takot.. ade yg dtg tepi kitorg, nak menyorok.. kitorg  tutup sume tgkap rapat2, harap asap tu msuk skit2 je.. then org fogging tu pun lalu depan umah, bunyinye takyah ckp la.. blari sume anak2 bulu ke dpur..:( skitnyee hati.. dala umah kitorg ni pangsapuri, so bile die lalu floor tu, bkumpul2 asap kat floor tu.. abeh 1 pusingan, die wat lgi 1 pusingan.. siap depan,die lalu lak belakang.. bile die lalu je belakang, asap tros msuk ikot bilik air, abeh 1 umah berasap.. argghh, tak suke...rumah da bau asap fogging yg busuk giler tu... bdk2 da tkebil2 bau asap tu.. kitorg angkat sekor2 bawah kipas bg dorg bnafas skit.. muke msing2 mcm pening je..:( cheezy lak da tjelir2 lidah mcm anjing.. kitorg msuk bilik,amek kain kipas2 1 umah bg asap tu pegi cepat.. lepas da kurang skit asap, makanan n air dorg sume kitorg buang, takot keracunan plak..hm, sape2 yg bace entry ni, ade info pasal fogging, leh tak share.. kitorg nak tahu fogging ni leh bahayakan kucing tak?? sbtak pnah lak bace kat mane2.. thanx..:)

8 comments:

Akmar Anuar said...

aah la..akmar pon tak tahu sgt psl efek fogging ni kt kucing..
mungkin manusia bleh tahan tp kucing da len sket kesan penerimaan die tu..

hmm..maybe esok lusa bawa dorang gi jalan2 bersihkan paru2 dorang tu..bagi dorang bernafas kt udara yg segar...
takut berkumpul je asap2 tu..sesak nafas lak kang...ishh..mintak2 dijauhkan!

dulu mase umah akmar kene fogging, memang bawa arwah Kecik keluar umah sekali....x bawa kuar nnt die jadi biol lak kang..hehehe :P

Juz Call Me Sharz said...

mmg xder announcement ke bile fogging tue..
cian kat dorg.ley byg cm mane dorg menggelabah..heheh.
mest comell.
:D

Qisha said...

kalau kat umah qisha memang takde announcement bila dorang fogging..anak2 bulus qisha lagi la duk luar..takut je dorang..

Hello Kitty said...

akmar : oh,ok2..esok sha bawak sume g pdang amek angin..yela,dorg da sedut byk asap td,ksian btol

sharz : ade,tp sha maybe kat ofis lagi kot..bese membe2 1 blog bgtau,tp skrg cuti sem,membe2 balik cuti..mmg comey tgk dorg gelabah,tp kesian..hehe

qisha : umah qisha pnah org dtg fogging tak?umah sha da 4 kali bdk2 ni kene hirup asap tu,geram btol..ntah ape2 dorg ni..:(

Ery Farieha said...

mengikut pengalaman, kucing tu insyaAllah okay. tp make sure makanan/minuman dorg yg terdedah tu, buang trus. jgn terbagi dorg makan. sbb dulu kucing pnah buih2 mulut, sbb mase fogging tu die takot,sy nak bwk kua, die lari. pastu tibe2 die makan makanan die yg kt lua umah. seb bek dpt diselamatkan lg. huhuh.

Murky said...

huhuu..sory mencelah..fogging tue penting untuk bunuh nyamuk aedes..nyamuk yang membawa demam denggi..kalau tempat anda ada orang melakukan fog bermakna sudah ada kes disana, jadi anda semua mahu terseksa 5 minit dengan bau asap ataupun 5 hari berada dihospital kerana terkena penyakit denggi :)

Info: Penyakit denggi boleh membunuh..

Hello Kitty said...

ery : owh,ok2..thanx 4 da info..:)

murky : ye,btol..tp dorg bukan nak wat annoucement dulu sblum sembur, tgk2 da dtg dpn umah..klu die ckp,leh gak bawak kucing2 lari nek kete..ksian paru2 dorg kene hidu asap tu..mencegah lagi baik dr mngubati kan..:)

iela said...

asap fogging tu mmg tak elok pon utk sape2..
sepatutnya diaorg buat announcement kalo nak sembur pon.. ish ish..tak patut diaorg tu..boleh buat report.
Macam anak buah..dia mmg tak boleh bau asap fogging tu..esoknya confirm demam teruk.