Friday, April 2, 2010

~tigger oh tigger~

kali ni kitorg nak citer pasal tigger.. tigger ni kucing kat pangsapuri kitorg.. die ade 3 kaki je, 1 kaki lagi kene lnggar dengan motor smpai kudung.. :(  kitorg kenal tigger dari tahun 3 lagi waktu blaja dulu, hinggala skrg da abeh blaja, tigger masih lagi setia di pangsapuri kitorg. kawan kitorg, nisah yang baek hati amek tigger utk dijaga.. die jaga tigger sepenuh hati die, walaupun tigger tak smpurna mcm kucing lain.. dia jaga smpai luke kaki yg kudung tu tumbuh bulu, jaga waktu tigger melalui alam remaja n mengawan, hinggakan tigger dapat babies, nisah trus menjaga dan menjaga.. setahun lebih jugak tigger di jaga dengan baik oleh nisah.. bace kisah2 ini kalau nak tahu dengan lebih lanjut :-


tapi sekarang, tigger keseorangan di melaka.. bukan nisah taknak jaga da, bukan nisah tak sayang da, bukan nisah abaikan die, tp nisah terpaksa tinggalkan die die melaka.. lepas tamat blaja, nisah pulang ke perak untuk bpraktikal.. bukan die taknak bawak tigger, tp byk faktor2 yang melarang nisah wat mcm tu.. kitorg faham keadaan die, tp nak wat camne, tpaksa.. kitorg bukan taknak trus jaga tigger mcm nisah jaga, waktu tu dirumah da ade 4 ekor.. so kitorg cume bagi makan kat die kat luar umah je.. hidup tigger pun ok tanpa nisah, ramai yg bagi makan kat die.. 

hinggala minggu lepas kitorg nmpk tigger selepas beberapa bulan tigger hilang.. die dtg ke blok kitorg dengan badan yang sgt kurus n kotor, badannye mengecil seperti anak kucing, n mngemis2 meminta makanan.. kitorg bg tigger makan, n die makan dengan lahap sgt..:( tak tahu la da bape hari die tak makan..:( sayunye hati bile tgk keadaan die mcm tu.. kalau nisah tahu ni, mst die mnangis.. mula2 tak smpai hati nk bgtau nisah, tp akhirnye sha bgtau jugak.. nisah mnangis2 smbil die tertido, maafkan sha.. :( 

yunk, maafkan aku.. aku tak jaga tigger mcm ko jaga.. bukan takmo jaga, ko tahu kan ak da ade 4 dulu.. tp aku still bg die makanan kalau aku nmpk die.. ak mst ckp2 ngan die yg ko rindu kat die.. ak tak tahu nape die jadi mcm tu lepas hilang beberapa bulan.. siyes ak tak nmpk die smpaila mggu lepas.. :( ak tahu ko mst sedey sgt bile tgk die nti.. tp ko jangan risau k, mggu depan ko dtg melaka, kite mndikan die, bawak die g klinik, bg die mkn byk2.. ok? ko jgn rase bslh die mcm tu, ko da penah jaga die dgn baik sgt smpai kaki die btol2 da sembuh.. ak bukan takmo bawak die g vet, die kdg2 hilang, kdg2 ade.. takpela, nxt week kite bawak k, kite jaga die btol2..=)
   
.. gambar tigger yang kitorg snap petang smlm waktu bg die makan..

12 comments:

* haniSahZubir * said...

sedihnye.. T___T..
tigger.. tnggu daku dtg nxt week.. tunggguuuuuuuuuuu.. T__T..

yang.. ko bwt aku ngs kt opis..

fiD said...

alahai,, hmmm.. ape bole buat kan...

.::WaNiE::. said...

ala siannya :)

M!Er4N said...

ciannya..nsb baik ada org yg baik mcm awk :)

sy just nk promote kaspersky antivirus 2010..lesen key 300 ari..hrga rm20 je..limited ni..kalau nk inform ek..

017-9871755
mieran_87@yahoo.com.my

sI tEDI said...

menitis airmata :(

Ms Sue said...

senak perut sue baca pasal tigger..
tp tanda2 sebegitu mcm kerap hilang atau merayau tu tandanya dia rindu pada tuan dia. mungkin dia cuba carik tuan yang lain tp tiada saper yang peduli..
kesian~

Akmar Anuar said...

berair da mate mase bace sume entry tigger tuhh :'(

xpe, slow2 la korang bg die mkn..
itu pon da cukup da rasenye..

::mish-eena:: said...

Sedihnya. Sobs ='(

mardhiah syazwani said...

Sedih sedih :(


PS : terguna acc kakngah dekat atas tu. Hehehe :P

LoVe said...

aduih.. seeedih jgk :(

cumicomey said...

sedih sangat...~
nanges..huhu...

ELYA SUZANA said...

aslkm, sorry guy sy br tbc ttg tiger....kesian sgt kt die kan, da la cacat xda plak org yg dpt bela die slps owner nye ada masalah yg xdpt dkita elakkn,
by the way, mcm ner nasib die skg, coz sy xdpt bc kisah2 tiger tu.
(xleh buka link tu la) sy ingin mengambil nya...tp mana die skg nie...mcm mana keadaan die...die perlukan tuan, die rindukan tuan nyer...sy mahu gantikan tmpt tuan nya...x sampai hati tgk die mcm tu.
tiger hanya mahu menumpang kasih syg dr manusia seperti kita...sesungguhnya die juga mpunyai hati dan perasaan. kesian kamu tiger...