Wednesday, April 21, 2010

~baru sebulan da macam ni~

masyaAllah pheea.. baru sebulan da mcm ni.. kalau 2,3 mggu nak beranak nti, macam mane la eh.. perot die skrg mkin mbesar hari ke hari.. kitorg pun takot nk pegang.. die asyik melepek je.. ksian lak tgk.. hm,insyaAllh 12 mei nti beranak la.. harap2 sumenye ok.. kitorg takot sgt die beranak time kitorg g keje.. hari2 duk risaukan die.. yela, 1st time ni nak timang cucu..hehe.. harap die n anak2 die selamatla.. korang pun doa2kan ye..:)
      
~penjagaan kucing hamil~
1. Jangan memandikan kucing pregnant
2. Jangan sesekali memegang,menekan atau meramas perutnya
3. Jangan menggedong kucing ketika sedang hamil
4. Janganbuat dia terkejut dan stress
5. Berilah vitamin2
6. Berilah makanan yang banyak mengandung gizi dan kalsium untuk perkembangan kitz dalam kandungannya
7. Sediakan tempat yang selesa untuk dia melepak dan tdo
8. Berilah kasih sayang dan perhatian yg sepenuhnya padanya

14 comments:

.::WaNiE::. said...

alaa kesian dia ..dok melepek mesti tak selesa tu hikhikhik

Akmar Anuar said...

phea comeyhh, jaga baby dlm perut tu leklok ye?
jgn buat mama mami kamu riso kat kamu...hehe ;)

Terry ♥ said...

OMG!! comel nyerrr!! harap2 anak2 tucing dier nanti pon comel2 gak ek!! ngee :)

P/s : nampak cam banyak jer anak2 dlm pewot dier tu! and thanks for the tips untuk jaga tucing ngandong!

i n n z c h u b b y said...

inn teringat masa kucing inn pregnant aritu..

asyik letih je...

baring je cam x lalu nak wat pape...

sbb 1st time beranak...

skrg ni,dia dah beranak...

anak dia 4 ekor...

1 ekor jantan,3 ekor betina...

dia beranak bln lepas...

beranak seminggu lepas mak dia beranak kan adik2 baru dia...

hehe...

masa dia beranak tu,umo dia baru 9bln...

sI tEDI said...

he h eh ehe..

derita betul pheea nampaknya mengandung sulung!

he he he
InsyaAllah.. selamat hendaknya..

My A,B,C,D...... said...

ni pheea anak dia mesti banyak ni...mesti lebih dari 5.

yang tips tu aku dulu mandikan je comel....hehheeh

Tihara said...

alaaa..kesian nye kat die..mesti anak cute2 nanti :)

etty said...

bambam!!!!

m.q said...

cumelnya ibu preggy ni
huhuhuhu....rasa cam nak cubit2

iela said...

First time preggy mmg mcm tu..
Shomelnya dia baring telentang.. hahaha..

kayown said...

he3..suke tgk phea baring telentang..cute ngan perot yg bulat ^_^

Misz Pinkie Winkie said...

hhehhe..comelnya dia.
tak sabar nak tengok cucu cik twin.

amie said...

eh momok dakni suke je kalau kami pegang perot die..
kami siap letak pale kat perot die biler da besar..
:))
then biler nak banak momok tanak kami tade ngan die..
die nak kami oweys ade ngan die..
kalau dalam bilik tu die akan kuar kat kami then pggelpggel ajak kami ikot die..
biler kami bangon die bawak ikot die masok bilik..
teros masok bakol die nak banak..
kami da banyak kali jadi bidan..
hahahah..
:))

fatin adnan said...

kucing awk pon chumel juga
kucing yang ni sebijik macam kucing saya
but dia tak bunting
dia kalo tido mesti terkankang
then ad je yang nak mengusik dia
huhu