Monday, March 8, 2010

~fungus,tolongla pergi:(~

benda yg kitorg takot2kan dtg balik..kulit sensitif cingee n bella diserang fungus balik.. da lama dorg tak kene fungus, tibe2 selak2 bulu dorg, ade beberapa tempat da kene fungus.. :( sedeynyee, nak jaga kucing yg ade fungus takde la susah pun, cumenye takot merebak kat bdan dorg dgn cepat je.. fungus cingee ade kat ekor je, tp bella ade kat ekor n bdn.. waaa,sedeynyeee.. hari2 pk kan dorg berdua je..:( 2,2 da kene kuarantin da.. takleh msuk bilik, dorg kene berkampung kat dining hall je, yg len plak kitorg tak bg kuar balik, takot bjangkit plak nti.. da amek ubat da kat valley animal clinic, so far nmpk la perubahan skit, cumenye kalau leh cepatla hilang sume fungus2 tu, tak snggup nak tgk bulu dorg gugur hari2 ke hari..:( cingee lak eena da shave bulu2 ekor die, sbb senang nak spray ubat fungus, bella lak tak smpai nak kene shave lgi, tp bile kaadaan da truk nti2, maybe kitorg akan shave jugak.. cingee da jadi mcm anjing poodle da..comey je, tp kesian..:( korg, kalau ade petua ape2 utk hilangkan fungus ngan cepat, tlgla share eh..n doakan cingee n bella cepat sembuh.. sedey n tak snggup tgk kulit dorg mcm tu..:( thank..
     

18 comments:

ZAZAS said...

sy pernah hantar kucing sy yg ada masalah mcm ni kat klinik haiwan, doktor beri suntikan anti fungus, terus baik sampai arini.

Fareen said...

Sian dorang...Dah try antifungal cream Natural Pet? Cepat sgt fungus tu kering and bulu baru tumbuh!!

Farliana Hamiza
(Amie Michiko)
said...

ubt fungus 2 brapa ingt ea.. Mhl x..?? Org bru tau psal fungus..hu3
Bru2 nh, dktr bg shampoo fungus..

My A,B,C,D...... said...

kalau nak buat rawatan fungus ni kena pastikan dia x mengandung kalau nak pi vet suruh vet sahkan dia x mengandung kalau x vet just terus cucuk je akan ada kesan kat kandungan dia lak......

amie said...

haloh haloh..
sumel lak tgk ekor die tade bulu camtu..
gagagaa..
moge die cepat baek..

RAIFANA said...

goli tgok fungus tu...huhuhu...

Hello Kitty said...

zaza : tula,doc bg ubat je,nti esok lusa nak bawak g inject plak..

kak fareen : thank kak, nti ayu cube cri cream tu..

farliana : hm,ari tu medical checkup skali ngan ubat2 rm80++

fizan : hehe,tq 4 da info..dorg blom heat lagi..:P

amie : tq..

raifana : hm, kalau geli pun ckp dlm hati je..kecik hati kami..mgkin awk bukan cat lover..:(

+ haNisahZubir + said...

ala.. fungus je pon.. ape nk geli.. bukan tuan punye belog ni saje2 nk bela fungus tuh.. pstu nk tunjk2.. dorang pon x suke gak.. x yah la nk ckp geli ke ape.. ish2.. tgk, tuan pnye belog pon da kck ati..

doakn dorg cpt baik sudaa..

btw.. cinge cute.. fungus pon cute.. hohohohoho.. ^^

smga cpt smbut ank2 angkt kuu...

Anonymous said...

kat gambar tu xnmpk sgt pun fungus..nk geli pejadahnye..

Irman said...

aah ek..nmpk coklat je..cmne rupe fungus yg menggelikan tu ek?

iela said...

Better pakai cream mcm Fareen ckp tu. Spray tu biasanya lambat sikit nak baik.Lepas tu mandikan dgn anti-fungus shampoo.
Kalo nak buat injection mintak nasihat doktor dulu boleh ke tak. Kadang2 kalo yg masih awal lg atau tak teruk doktor mmg tak buat injection.Buat injection mmg yg terbaik la.
Semoga diaorg cepat sembuh dari fungus ;)

Hello Kitty said...

tq kak iela,nti kitorg nak mntak nasihat doc perlu inject ke tak dorg ni..nmpk better la skrg,cumenye ubat da nak abeh, so nti kene g skali lagi..:)

RAIFANA said...

alah sis..geli tgok fungus dia la. bukan anak bulus yg comel tu.. luka sndrik pun kite leh geli..sama je.. dulu2 klu kucing kat umah kene. ayah biasa bawak pegi klinik.. ayah la jugak bg mkn ubat.. vitamin.. kaler merah..saya mmg suka kucing lar..

fiD said...

lo cianyew.. bistu camne nie?

Hello Kitty said...

raifana : seb bek sy tak geli kat fungus2 tu,klu tak lagila susah nak letak ubat..

fid : letak ubat yg doc bg, then doa je bg dorg cepat sembuh..:)

Misz Pinkie Winkie said...

cik twin
adoyaiiiiiiiiiiiii'
anak kene fungus ker???
sedeynyaaaaaaa.
sabar yer.
lin doakan diorang cepat sembuh

dir...antologi hidup apple sepi... said...

waaaaaaaaa...anak bulus saya jugak kena fungus...tp xkompem la...mcm mn nak buat nI???

ada x apa2 buat yg leh dicadangkan???

kena kat kaki..huhuhu..kesian je tngk..huhu..help me ples

SYAWAL ZAIN said...

Lama tak nak baik? Kalau pegi cucuk dekat vet: