Monday, November 23, 2009

~shower n grooming time~

today, kitorg wat operasi besar2an, iaitu mandikan sume anak2 bulu.. bese mndikan 2,3 ekor je smggu, kali ni 6 ekor skali gus, snang.. bawah ni brg2 utk dorg mndi n grooming.. byk kan, kalah kitorg nye brg mndi. hehe.. nak explain 1,1 pnjg lak, so explain skit2 je.. yg blkg korg nmpk glo tu utk hilangkan myak pada bulu.. shmpoo pepel tu lak, whitening shmpoo utk bella n cingee.. utk hilangkan stain n kuning2 pada bulu, berus gune berus gg pd bulu kuning tu.. ej, thnx 4 da advice :P .. shmpoo neem tu plak shampoo kutu utk anak bulu yg len, n cmpur skit ngan shmpoo floral tu bg wangi skit.. after mndi, kene hair dryer kan bella n cingee sbb bulu dorg pnjg.. cuci telinge, hidung, mate etc.. da bersih sume, sikat bulu dorg bg cpat kering n hilangkan bulu bergumpal.. n last potong kuku..=)

ni la rupe mereka tgh mandi.. baek je sume, tak mengamok pun kecuali pheea.. dorg ni ngiow skit2 je bile kene jirus.. bila massage bdan, dorg snyap plak..syok la tu.. tp turn pheea lak, abeh bperang ngan die dlm bilik air, sbb tu pic die takde kat bawah ni.. sbb kitorg 2 org kene control die.. mndi pun kejap je sbb die da mngamok abeh dlm bilik air.. harap je lawa pheea ni, tp mndi takot.. pheea..pheea.. 

ni lak da abeh mandi da.. sumenye terketar2.. cian anak2 mama n mummy ni, sejuk eh.. meh mama n mummy panaskan.. pas mandi, sumenye demand.. nak duk atas sofa, atas katil.. tp kitorg biar je sbb da beralas kain n selimut.. mne dorg rase selesa, ikutla..asalkan tak poo2 n pee2 atas tu sudah.. :D

da abeh grooming, sumenye penat n ngantok.. bulu tak kering sgt lagi sbnrnye, tp sbb da pnat mnjilat, so sumenye tido dlm basah2.. ksian tgk.. dorg tido rapat2 je, nak rasa haba badan maybe.. comey je sume..rase nak join sekaki je..hehe:p

overall, nmpk la perubahan pada bulu cingee n bella.. kuning2 pada bulu dorg da nmpk kurang skit.. mmg puas hati la gune whtening shmpoo tu.. rasenye 3,4 kali lagi mndi, insyaAllah leh hilang.. n bulu2 dorg sumenye jadi lembut n gebooss2..hehe..:D

18 comments:

anjut said...

haha, kucing pun kena pakai peluntur warna. owh, it's really a big work for bathing 6 of them rite?tak pe2, lps mandi wangi ler, leh wat peluk2.hehe!

Hello Kitty said...

huhu,tahu takpe..2,3 jam jugak mndi n groom kan dorg..hehe..2 putih tu kene pkai pluntur kaler, klu tak skit mate tgk bulu jadi kuning..hehe..

Qisha said...

wah..nampak best je dorang tido lepas wangi2..nak join skali..

Hello Kitty said...

hehe..mmg best lebih2 lagi tido atas sofa, bukan dlm cage..hehe.. tp antara ramai2 tu, ade je pngaco nye.. caspi.. abeh die gigitnye sume.. dengki la tu die da lame tido..hehe..

::mish-eena:: said...

haah..die dpt tido lame sbb bulu die kering dulu..gune dryer je da kering..tayah susah2 jilat..hehe..comei je caspi ni..

CikLola said...

kak..shmpoo yg ej suggest kn tuh ekh..huhu..
kalu mjadi nk try4..
hek3

pergh 6 ekor??adoyai..
bek3 xpe..mok n pjg..jgn arap la nk bek cm gini...

Hello Kitty said...

haah,shmpoo yg ej suggest, akak mnta tlg die belikan n poskan kat akak.. so far, nmpk perubahan skit kat bulu dorg..2,3 kali mndi lagi, hilang la kot..hee:p

seb bek akak berdue,so nak mndikan 6 ekor skali tak susah pun.. sbb sumenye behave kecuali pheea..hehe

Akmar Anuar said...

hahahaah!!
dorang baik2 je mase mandi eh??
Keci tak pon! dia jerit2 macam orang nak bunuh dia dalam bilik air tuh...wahahaha..kecik bengong!
comel glerrr tgk dorang tdo same2...mesti sejuk sangat tuh..and mesti letih glerr sbb kene mandi...haha..mandi pon penat ke korang nih?? hehe =p

Hello Kitty said...

hehe..baek sgt..kecik tkut air eh, cian kecik..hehe.. haah,dorg letih kot..ade yg tgh jilat pun boleh tido..haha..klakar tgk..

min said...

haha..comelnye..
wahh shampoo2 berkesan utk kcing2..!!:)
pheea mmg x suka kena mandi..
todd tido ne? :)

Hello Kitty said...

pheea mngamok dlm bilik air, abeh kene ckar ngan die..hehe.. todd tido dlm bilik bawah katil k.de..hehe

Anonymous said...

1st time ak dgr whitening sampoo..slalunye sabun o cream je..tp mmg bgs la..so xde la kunin je kucin nti..nk2 y jenis lasak..hehe
tp whitening sampoo ni tuk kucin je ke??..o pet y len pon bley gk??
- kawan misha omar..:p -

Hello Kitty said...

haha..tq imran ajmain sbb sudi mjenguk n mkomen blog ni.. heheh.. whitening shmpoo ni utk kucing yg berbulu putih.. nak hilangkan kuning2 kotor pada badan dorg..hehe.ak rase anjing pon bleh gak pkai..hehe..

meeya said...

imran ajmain betul ke
ke men2..hehehe(buat2 blur jap)

Hello Kitty said...

hehe..imran ajmain btol2 la..hehe

- YaYa @ DaiYa said...

salam,
nk tanye, ade pape petue x nk bg furkid x takut ngn hair dryer?
sbb da 3 kalu kne cakau...parut ade smpai arini...
dgr bunyi je terus cabut...cmne ni...
tlg la..hep me..hep me..

Hello Kitty said...

hm,takde petua ape2 pun..cume besekan dorg ngan hair dryer dr kecik..kucing sy pun 4 ekor je leh hair dryer,2 lagi mcm gempa bumi lari..hehe

- YaYa @ DaiYa said...

hihihihihi...