Wednesday, November 18, 2009

~daneea~

ari semalam kitorg jumpa sekor kucing DLH merayau2 bawah blok.. pelik gak nape la DLH pun ade org buang, maybe die sesat kot.. kitorg dtg dekat, n tkejut sgt tgk keadaan kucing tu.. die kene selsema yang agak truk smpai kan hingus bsepah2 kat muka bwarne kuning.. dengan bulu nye di potong sane sini.. sedeynye, rase nak nangis pun ade.. kitorg amek travel cage, msukkan die n trus bawak jumpa vet.. kitorg tggalkan kejap kat klinik sbb masih office hour, n ptg tu waktu nak amek die, doc bgtau die kene flu yang truk, kutu yang banyak n sebatang gigi pun takde.. doc ckp umur kucing tu dlm 5-6 tahun.. sedeynyee.. doc ade bekalkan bebarape ubat selseme, antibiotik, vitamin c n supplement utk kurangkan selseme die.. doc pesan kucing tu takleh bcampur ngan kucing2 len sbb selsema tu cpt je bjangkit klu kcing tu bersin. so kitorg terpaksa pinjam rumah kawan, n kosongkan bilik die utk letak kucing tu smpai selsema kucing tu hilang.. thnx irman.. kitorg bagi name kucing ni daneea.. ksian die lapar sgt2, abeh 1 mangkok rc.. :( kitorg n irman akan jaga die smpai die smbuh.. korang, doakan daneea cpt sembuh ye..






 

10 comments:

Akmar Anuar said...

daneea!!
cepat2 sembuh!!
jangan tak suka makan ubat lak ye???

Hello Kitty said...

thnx akmar..tp sha risau la..takot bjgkit kat anak2 bulu yang len..:(

anjut said...

ler...siapa la yg g buang dia ni...sbb tgk rupa n potensi kucing tu, mesti dia ni dipelihara org dulu. habis madu sepah dibuang. atau mungkin dia larikan diri?husnulzoon jer la (tp kalau org tu jaga ngn baik, takkan dia lari kan?)..

Hello Kitty said...

sha rase bile da skit,bru org tu buang.. baru je ade last week kat pangsapuri sha..ksian btul tgk..selseme truk sgt..harap die cpt sembuh..

Akmar Anuar said...

memang ada manusia mcm tu lagi eh? ble kucing sakit, terus buang...ape ko hengat ni kes buang anak haram??? haaa dah emo dah si kama nih..hehe..

kalo takut die berjangkit dgn dak2 kecik yg len tuh...hmm....better bawak dorang sume gi jumpe vet..tapi dorang da kene inject vaccine kan? takpe la kot..vaccine tu da kire prevention dorang dari dpt jangkitan...rase nye la (student farmasi ayapin bese la buat hukum sendiri)...

Hello Kitty said...

hehe..sha mmg da asingkan dorg umah len,cme takot kuman2 yg melekat kat baju sha kene dorg.. hm,sume da vaksin da, cme si caspi je blom sbb blom ckup 2 bulan,tu yg risau tu.. pasni kene hati2, lepas bg daneea mkn ubat,trus mandi,bru leh main2 ngan anak bulu lain..

meeya said...

dia takde gigi ke?
sian mcm mana nak makan..
kena tempah gigi palsu la..
amik gigi looney sket..gigi dia kuat,ehhehe

nazlin said...

ciannye...sapa le punya angkara nie...tak igt dosa ke...dah la flu,bulu kene potong sana sini,then ada kutu n paling kesian gigi pun takde...camner dia nak makan???
hope daneea cepat sembuh...uols done a good job...

CikLola said...

aduss..siannye kak...aduss...xleh trima..lola pn ada sekor bengal neh..dlm keadaan lapo kalu ada tuan mesti die xbalek umah lola mntk makanan..sian jek..bdn3 die luka..nk mek die mronta2..xtau cm ner nk jinak kn..
lola arap danea cpt sembuh...

Hello Kitty said...

k.long : haah,die takde gg..bg wet food je kat die.. klu bg kibble pun, cmpur ngan air.. da lembik bru bg..gg looney tu klu leh amek,da amek da.. da la skit klu die ggit..hehe

nazlin & lola : thnx doakan daneea.. ari ni ksihatan die much better dr smlm.. da tak bersin sgt da..hapy tgk die da sihat..

lola : klu kucing tu taknak dekat takpela, lola bg mkn je.. maybe die da bese merayau2 kat luar..=)