Friday, June 10, 2011

~RIP Hachiko :'(~

Hachi anak kesayangan mummy,

6 Jun 2011, hachi pergi tinggalkan mummy, mama, papa, tokma, tokabah, makcik2 n pakcik dan  adik beradik hachi yang lain2..:( waktu tu mummy baru sampai dari cameron, sampai umah mummy n mama bersihkan cage, bersihkan litter box sementara hachi dan yg lain2 kurung kat balkoni sekejap.. hachi nampak pelik malam tu, beria sgt nak keluar.. tunggu masa je pintu balkoni tbuka, mst terus berlari turun ke tingkat bawah. pastu mummy ambil hachi letak dalam bilik, hachi beria jugak nak keluar.. 2,3 kali jugak bkejar dengan hachi. Sampaila mummy da give up,mummy biar je hachi nak main kat hall.. dalam setengah jam, mummy turun nak amik hachi, nak ajak tido sama tp sampai bawah mummy tgk hachi takde.. cari kat dapur, kat bilik bwh, kat meja makan kat sume tempat takde.. Sah hachi keluar rumah, tgk ade 1 tnigkap tbuka.. mummy da tak sedap hati..

Mummy berlari keluar, panggil2 nama hachi tp hachi x dtg pun, mummy pegi umah jiran2 sebelah usha2 xde jugak.. masuk umah amik torchlight, mummy suluh bawah kereta, suluh umah2 jiran,tp still xnmpk byg hachi.. mummy pelik, hachi tak pernah pergi jauh2..bese kalau terlepas keluar hachi akan main dekat2 je.. mummy suluh longkang depan umah takde jugak, n last mummy suluh buaian yang hachi slalu makan rumput tu tempat fav hachi, berderau darah mummy.. hachi tbaring kaku atas rumput.. yaAllah, kenapa dengan hachi? mummy rasa nak pengsan waktu tu, mummy jerit2 nama mama.. mummy da tak hirau rumah jiran2, walaupun waktu tu pukul 1 pagi. syafiq n papa keluar angkat hachi bwk masuk dalam rumah.. mummy kejutkan tokabah n tokma(panggilan bdk2 bulus utk abah n mak sha).. mummy rasa nak pengsan, nak putus nyawa pun ada.. tak dapat nk gambarkan perasaan waktu tu..:( betul ke hachi da takde? betul ke hachi yg tbaring kaku tadi? mummy xleh terima yang hachi da takde.. :( :( 

Mummy meluru ke hachi, mummy angkat n dukung hachi mcm baby, mummy meratap2 supaya nyawa hachi dikembalikan..mummy harap sgt waktu tu hachi bangun dalam keadaan sihat. YaAllah, waktu tu hanya tuhan yang tahu perasaan mummy..:'( rasa sakit sgt, rasa mcm dada disiat2, rasa mcm ada batu besar hempap ke dada.. 
Mummy cium2 muka hachi, mummy pegang setiap inci tubuh hachi dari telinga hingga ekor.. rasa mcm tak percaya sgt, baru tadi hachi main hanger atas katil ngn mummy.. hachi suke kalau mummy goyangkan hanger kekiri kekanan.. nti die sedaya upaya tangkap hanger tu..:'( hachi siap jilat2 muka mochi, muka mama yaya (mak hachi) sebelum hachi keluar rumah td.. 


Papa nak amik hachi dari pelukan mummy,mummy taknak kasi. papa ckp tak baik buat mcm tu, kesian kat hachi..pastu mummy bru lepaskan.. tokma paksa mummy mandi,mummy taknak.. kalau ikutkan mummy nak pelok hachi smpai pagi sebelum tanam tp tokma n tokabah tak kasi..:'( mummy mandi smbil menangis tak henti fikirkan yg hachi da takde dlm hidup mummy.. lepas mandi, tokma tidokan mummy dalam pelukan dia.. air mata tak bhenti lagi mngalir, mummy buka surah yassin, sambil menangis mummy tak sedar bila mummy terlelap.. 6.30 pagi mummy bangun, mummy terus igt hachi, mummy menangis lagi.. mummy turun ke blkg rumah, mummy tgk hachi da keras dalam kotak yang papa sediakan sebelum tanam hachi. Mummy menangis dan menangis lagi.. betul ke apa yg mummy tgk ni? betul ke hachi yg kaku ni? :'( mummy kejutkan mama, papa ajak tanam hachi.. Mummy n papa gali kubur hachi dengan airmata tak bhenti dan tanamkan hachi dan itula kali terakhir mummy dapat tgk hachi..:'( 

Mummy sakit hachi, mummy demam panas sbb tak bhenti menangis. Sampai putrajaya, mummy menangis lagi.. Bilik kita, katil kita, bantal kita, sume kita kongsi sama2 selama 3 minggu hachi teman mummy kat putrajaya.. setiap sudut di bilik tu ada kenangan bsama hachi.. :'( mummy tak kuat hachi, mummy taknak kehilangan hachi. mummy nak hachi duk mummy btahun2 lama, tp mummy sempat jaga hachi setahun sebulan je.. Hachi, mummy minta maaf sbb smpai ke saat ini mummy masih menangisi permergian hachi.. gambar hachi, video hachi mummy tgk hari2 smbil tersenyum bila terigt kenangan lama tu, last air mata juga peneman mummy..Hachiko anak mummy, tenang kat sana ya. Mummy takkan lupakan hachi sampai bila2.. Mummy syg hachi sgt2 n mummy rindu sgt nak peluk hachi sekarang..:'(

seminggu selepas hachi di lahirkan..hachi comey sgt..:')

seminggu sebelum hachi tinggalkan mummy.. :'(

hachi suka sgt mkn rumput, sume rumput die nak mkn..tiap2 minggu kene bawak die mkn rumput.. balik kampung kat phg, ni la tempat fav hachi..bgun pagi je melayan hachi n mochi mkn rumput.. tp...kat sini jugak la tempat hachi pergi..:"( kat sini jugakla tgk hachi da kaku.. dalam mulut msih penuh dengan rumput yang tak sempat hachi telan. :'(

dan skrg, hachi bersemadi selamanya disini. RIP hachi, mummy rindu nak pelok hachi, nak main perut hachi yg byk lemak tu, nak golek2 ngan hachi, rindu hachi urut mummy, rindu hachi jilat2 muka mummy nak kejut mummy bangun pagi.. Mummy rindu semuanya tentang hachi.. :'(

p/s : utk abah, ma, k.long, abg long, ngah, irman, abg, kakak, adik, ella, nisah, dan kawan2 yang lain.. terima kasih byk2 sbb ada bila k.de sedey..terima kasih sbb tak henti2 bagi kekuatan, ketenangan. terima kasih sbb jaga k.de bila k.de sakit.. terima kasih utk semuanya..

17 comments:

Anonymous said...

As Salam, sy tak sangka hachi akan end up like this........ sy selalu follow perkembangan anak2 bulus dalam kitty world.........

ermmm, mungkin rumput baru kena racun perosak? better check,supaya yang lain tak kena sekali.

be strong Sha.......

KittyWorld said...

wsalam. thanks 4 ur support..:)

hm, sha rasa takde masalah dengan rumput tu, sbb klu rumput beracun, die takkan mati sekajap sgt.. maybe die kene gigit dengan binatang bisa sbb pp dia ade luka..

nway, thanks..:)

Wilayah Sepet Kuku said...

Assalam..siannya..tak apa..hachi dak molek dah kat sana tue...senyummm k.de yea (:

* HeeBum * said...

hachi.. tsk.. bertabah sayam :(

Salhah Suhot said...

sedih...nanges..sabar ek..

meowwmania said...

ya Allah sedihnya...

mmg sukar nak menerima kenyataan bila yg disyg pergi tiba-tiba, sgt sgt faham perasaan kamu

tabahkan hati yer...sekurang-kurangnya hachi tidak menanggung kesakitan lagi

smoga Hachiko tenang di sana...

:(

illafira said...

Sedih bila bc n3 nie.. pnh gak kehilangan kucing tsyg .. so amat memahami.. be strong

aisya said...

ala, sedihnye.. huhu.. byk2 bersabar la ye.

apik pehe said...

kesian..tabahkan diri tau..
kucing ada 9 nyawa..maybe hachi lain akan datang lagi nanti

mohd ariff said...

sedihnyer....

veesakura said...

sedihnya..hrp hachi tenang di di sana. be strong ya..

l.u.q said...

byk bersabar sis..ni smue dugaan...sy tak taw nak kata apa untuk buat smuenye ok kmbali...tapi sy paham apa yg sis rasa...byk berserah pada Allah k sis~

Zulkefli Yunus said...

Sabar adalah sabahagian dalam aktiviti saharian..kini ada 15 ekor kucing liar diluar rumah,hanya mampu beri makan satu kali saja sahari...mati dan hidup semua ditangan TUHAN.

eedaRAWR said...

mse kucing sy mati kne langgar pon sy ngs. teruk sgt sy ngs mcm org hilang ank :( sy phm cmne awk rse hilang hachi. wuuu

Dalin said...

I know how you felt.. when we raised our own kitten until they become an adult cat.. it is bery hurtful when suddenly one of them lost in our hand.. dah macam anak.. sampai skg Dalin rindu kucing2 Dalin yang dulu.. kat 'sana' nanti harap dapat jumpa dgn semua.. sebaknya rasa..

family of fur said...

seday sgt.. meleleh air mate fof baca... harap sabar ye?? die tenang kat sna. :)

MamaBetty said...

ya Allah..sedihnya.. :'(