Tuesday, October 2, 2012

~Review CatIt SmartSift Litterbox~

hehe, mcm mana eh nak mula, blur jap..haha.. first time ni KW buat review pasal barang meow, biasa duk baca2 org punya review je.. tp utk tak menghampakan kawan2 semua, meh mummy share.. review yg ditulis ini adalah sejujurnya dari mummy selepas try benda alah ni.. bukan nak promote lebih2 ke, condemn brg ke, tp as pengguna mst ada kelebihan n keburukan juga bila kita beli sesuatu barang kan? hehe.. 


waktu mummy mendaki tangga ke klinik Dr Zul utk amik litterbox ni, dlm bayangan mummy litter box ni mgkin la BESAR SIKIT dr litterbox sedia ada skrg, jenama CatIt jugak.  siap ada tempat simpanan poopee tu, mst la lagi tinggi kan. harap2 litterbox baru ni muatla masuk dlm cage mcm litterbox skrg. sbb budak2 ni kalau mama mummy g keje, dorg kene duk dlm cage, bila balik keje, baru lepaskan dlm bilik dorg.. so litterbox mmg wajib letak dlm cage.. masuk2 pintu klinik, mummy da nmpk bderet2 kotak SmartSift ni, hmm boleh tahan besar jugak kotaknyee, mummy da tak sedap hati da.. tp xpe, mgkin kotak je yg besar, brgnye tak besar mana.. pastu bila pandang SmartSift ni atas para brg2 klinik, mmg tbeliak terus biji mata mummy O_O.. makk aiii, besarnyaaa! harapan mummy terus musnah bila tgk saiz die.. mmg comfirm2 xmuat letak dalam cage.. hukhuk T__T. so dari segi saiz, klu kucing korang lepas dlm bilik or rumah je, mmg sesuai la korang beli n letak dlm bilik or mana2 ruang, sbb bende ni btutup, so bau mmg takde melainkan korang xcuci bhari2..hehehe.. DALAM CAGE MMG XMUAT KECUALI CAGE KORANG BESAR YG MCM KTAJ JUAL RM1100 TU.. HIHI :P


 
litter box lama & litter box baru.. tgk gambar mcm sama besar je kan..haha :))

haa, nampak tak perbezaan litterbox tu? haha..bezaaa sgt kan? pic kredit: Rozilayati. tq
  
 ok, sesampai rumah mummy pun buka 1 persatu benda yg ada dlm kotak.. ada penutup litterbox yang tinggi bserta pintu masuk, bekas utk letak pasir n laver (pemegang) , n bwh skali tempat utk poopee jatuh.. so ada 3 layer la semua skali. dlm kotak jugak disediakan beberapa plastik utk balut tempat poopee tu n plastik utk bekas pasir jugak.. litterbox ni kene gunakan 2 plastik tau, 1 kat bwh skali, yg poopee akan jatuh tu, n 1 lagi kat tempat yg letak pasir tu, so nti xde la litterbox korang messy kalau ada plastik tu.. nk buang pun senang nti, angkut je plastik 2 tu dan trus buang..  pic bwh ni rupa dia bila mummy da balut ngan plastik n da pasang semua part2 die..taddaaaaaaaaa.. :D


bila da siap pasang, masa utk buat user testing.. hehe.. usernya bukan korang tau, tp kucing2 korang tu..haha.. mcm biasala budak2 ni, bila beli benda baru mmg sume curious abeh la, sniff sana sniff sini.. panjat2, gigit pun ada tau! grrr, motif nak gigit litterbox? adehh.. dan bila dorg dapat bau pasir yg fresh dlm box ni, apa lagi berebut2 la nk masuk..  sume nak rasmi tandas baru yg mahal ni..haha.. walaupun SmartSift ni besar dr litterbox skrg, yg muat dlm litterbox ni SEEKOR je.. masuk je 2 ekor trus dorg xleh nak pusingkan badan n kais2 pasir.. litterbox lama boleh jugak la kalau nak msuk 2 ekor, sbb memanjang kebelakang, yg SmartSift ni ruang die terhad skit sbb die ada tempat utk kumpul pasir bersih bila korang tarik die punya lever (tuil) tu.. (harap korang faham part ni ya, hahah)


SmartSift ni bagus dari segi pengurangan bau-bauan sbb die ada pintu yg ttutup serta karbon yg menyerap bau busuk.  nak msuk or keluar bende alah ni kene pndai tolak guna kepala. so kalau kucing korang x biasa dgn toilet mcm ni, mmg take time la korang nak train kucing2 korang. mcm yg senior2 sperti yaya, chebee, caspi, cheezy n mochi mummy mmg pernah train dorg guna litterbox btutup, so dorg mmg xde masalah nak gunakan litterbox ni, pandai masuk n pandai keluar.. tp yg junior mcm hachi, cophi n JP 1st time dorg guna yg ada litterbox yg ada pintu. (litterbox lama mummy cabut pintu sbb xde masa nak ajar). hachi xpandai masuk, tp pandai lak keluar. cophi lak pandai masuk, tp xpandai keluar n JP lnsung xpandai masuk n keluar. adehh, so nak taknak nti kene train dorg jugak..hehe..

hachi belah atas, cophi belah bawah. masing2 minta tlg nak masuk n keluar..hehe

now mummy nak buat demo mcm mana nak guna SmartSift ni.. nampak tak pee kat situ? sehari boleh la 2 kali korang buang, tp mula2 ni excited kan, sehari 4 kali mummy cuci..haha over plak kerajinan itu..kekeke.. bila da byk poopee, korang cuma perlu tarik je lever (tuil) disebalah kanan litterbox, bekas pasir tadi akan bpusing kebawah n pasir2 yg bersih akan masuk ke tempat simpanan pasir bersih. (ayat mcm apa je, abaikan..haha) then yg tggal hanya pasir yg clumping je atas tu n nti dia akan jatuh kat bwh loji tahi yg belah bawah skali tu..hahaha.. bila da jatuh pusing kan balik lever tu ketempat asal dan pasir2 yg bersih tadi pun keluar semula ke dlm bekas tu.. senang kan? senangggg gilerrrrr wa cakap lu! berbaloi beli :D


kesimpulannya, SmartSift ni mmg bestttttttttttttt! mmg senang kerja, xpayah nak scoop2 da..klu balik kerja lewat pun xde masalah. cuma tarik je, n sume poopee jatuh.. smggu 2 kali baru buang plastik kat bawah tu.. mudah kan? hehe.. tp yg xbestnyaa xboleh masuk dlm cage, tp takpela itu xmnjadi isu besar pun sbbnye lepas da ade SmartSift ni, budak2 da tak duk dlm cage da.. berita gembira buat dorg..haha..weekend ni mama mummy nak setup balik bilik dorg.. so ini saje review dari kittyworld. sekian, terima kasih...hehehe :D



27 comments:

Mrs.Yana @ K.M & B.U.M.P said...

nampak menarik sangat menarik ! hurm, nanti nak simpan duit beli 1 sbb dah pindah nanti mmg nak buat bilik utk diorg saja

KittyWorld said...

haah, mmg bgus litterbox ni, mmg senang keje lepas ni.. bau pun kurang..:)

My A,B,C,D...... said...

plastik yg kat pasir tu x koyak ke kalau diorg kais2...

MamaBetty said...

tq!! tq!! suka review ni..sbb kan ada satu lagi yg mcm dewi petshop jual..yg roll on tu, xde lever tp ala2 otomatik la sbb x yah nak scoop..x tau nak beli mana satu..

KittyWorld said...

Fizan : plastik yg CatIt kasi ni tebal, mmg xkoyak.. tp kalau guna plastik smpah hitam tu koyak kot sbb nipis..

MB :hehe,yeke.. xtgk nti.. mana2 pun ok kak, jnji senang xyah scoop2 da..hehee

.::WaNiE::. said...

gambar last sekali baru boleh bayangkan betapa besarnya menatang ni hahaha

meowwmania said...

beso nyaaaa...

tp yg best tak yah nak scoop2 lg kan..hurmm akan dipikirkan

tqqqq...........

Pupel Liyana said...

woooo dah beli dah.. tu la besar kan. kita lom beli baru buat entri berangan nak beli. hahaha

www.pupeliyana.com

Nora said...

Where to buy eh kak? And how much?

Lara sushi said...

kami masih tak dapat nak imagina die nye susur galur pasir tu KW..pe pon thanks untuk info yg sngat berguna ni..nanti nak ngorat misi tsv untuk beli satu..hehe..terfikir nak beli jugak tapi budak2 kat rumah tu memang tak pernah pakai toilet yg bertutup..takut deme sume xtau guna je..

Izzy said...

So memang dia boleh korek sampai ke dasar la yek? Sookie boleh muat dak ni? Dia tu jenis masuk litterbox je terus duduk. Takde nak ejas2 pusing badan dulu ke apa :(

Misz Pinkie Winkie said...

nakk beli..tapie sygnyaa tak muat dlm cage plak..nak lepaskan bebudakblam bilik 24 jam,,mau terbalik rumah..

Anonymous said...

Salam KW.Nak tanya,brp banyak plastic bag yg Cat It bagi?plastik tebal mcm tu ada tak jual kat kedai?tq.

~mrs azmi~ said...

nak tanyala.. kalau pakai wood litter dia terscoop sekali tak dengan wood litter yang elok lagi? kalau lubang sift tu kecik mesti terscoop sekali kan

Danesh said...

Beli kat mana? Klinik tu kata mana?

Anonymous said...

Memang bagus kiity box nie. Dah beli 3 kotak. Thumb up!!!. Waiting kitty world turun Johor. Boleh order lagi.hehehehe

Atasyaleaya said...

wah bestnye.....nk tny, menda magic ni beli ktne ek?n brape rm?hehe tq

Anonymous said...

Thumb up.. mmg planning nak angkat satu , tgk2 ade dh org buat blog .^^

missNN said...

pertanyaan dah mcm kaunter pertanyaan la plak..
klu liiterbox biasa kn dorg punya air kencing tu cm melekat kt situ n mcmn dgn smartsift nie? melekat x?ke just tarik tuil tu trus jatuh semua?

Anonymous said...

kat mana nak cari plastic bag tu?

purpleryna said...

salam...
akk nk taw nama kedai dan harga sekali boleh.. macam mudah je nk guna..
tq

Ruslina Baharum said...

salam,call me kak ina jer.Nak cerita sikit pasal kucing k ina.nama nya Kenzo.dah 1 thn 6 bulan.apa yg k ina nak ceritakan disini ambil lah sebagai teladan dan ingatan..2jun lepas k ina gi melaka pagi2 buta,balik umah dah pukul 5 ptg.Sampai jer di rumah tgk kenzo tak leh jalan dah lembik..muka pucat and telinga dah kuning mcm jaundice.Emergency bwk gi vet terdekat.kat SEk 13 pj jer..Dr Thong check,mmg Kenzo nampak terlalu lemah.masukkan drip..Normal saline slow drip.then kena admit.K ina rasa berat hati jer..tapi tak per lah ..before balik k ina ckp dgn Kenzo..dgn air mata berjurai ni..kenzo kena kuat tau..kena fight..u have to stay alive.Nak dipendekkan cerita next day 3jun around 11am k ina call Dr Thong,tanyakan condition kenzo..She told me kenzo getting worst.not responding..suruh k ina bwk balik ..let him go peacefully at home.k ina tak dpt tahan sebak..call few of my friends ,ada yg advise suruh letak jer kat clinic sebab i cant see him dying.Tapi k ina pergi kat Vet,masuk jer dlm clinic,i call his name Kenzo,,dgn lemah dia buka mata sbb dgr suara k ina.he was in tears,He is fighting ..but cant do much.So k ina bwk balik..i decided to try my best to safe him myself.dah biasa dgn injections ni.start google sana sini..i came to a conclutions that Kenzo can be safed kalau kasi subcutaneous Ringers Lactate.pukul 11 malam gi cari Ringers kat clinic my friendthen continue drip with Dextrose 5% slow drip.Forced feeding with HILLS Critical food ,guna syringe and make it watery .k ina tak tido the whole night..dok nurse dia closely.Next day 4jun..he can lift his head.ada tanda2 reciprocating dgn treatment yg k ina buat tu.then on the 5th jun k ina kena balik kedah ada meeting>bwk kenzo balik with the drip on.every hour k ina stop regulate his drip,bagi air,force feeding and continue Subcute injection Ringers every night..smpai Sg Petani,kena cari home stay sebab tak leh bwk pet ke hotel.sambil kerja sambil jaga kenzo..nampak improved a lot>for the first time on the 6th tu dia boleh bangun even groggy n jalan tak betul..but he really fights as i keep on talking to him to be strong.Now kenzo is fully awake and active as normal.apa yg k ina nak sampaikan di sini is about vet behaviours..some of them bukan nak empethy dari mereka,sympathy pun tak ada.She should tell me..its ok puan,we will try our best to safe him..if cannot we will have to accept.Ni tidak..soh bwk balik biag mati kat umah.I will call her in few days time..to tell her that kenzo is alive..nak tegur yg membena supaya dia tak lakukan benda yg sama dgn clients yg lain>Jadi kat k ina tak apa jugak sebab k ina ada basic nursing..kalau org biasa alamat nya ..mati la kucing tu.
Back to the course..k ina rasa kenzo termakan racun..sama ada racun tikus atau racun rumput kat rumah jiran.bila dah termakan racun mcm tu effect liver and central nervous system.tekak dia dah spasm.Boleh dr tu kata dia tak nak makan even forced him..mcm mana nak telan sbb troat dah spasm..pada hal masa tu dia boleh correct the electrolytes bagi subcutaneous mcm k ina buat tu.bagi vit k..emergency kan..tapi dia treat mcm demam jer.tobat dah tak akan bwk kat vet dia lagi..
next time kalau sesiapa ada kucing yg jadi mcm kenzo..pls do the same.Hati2 dgn vet..bukan semua vet pandai pun.no 2,jgn biarkan kucing kita dehydrated..nnt akan rosak organ spt hati,buah pinggang dan jantung..corect the electrolytes dulu..bagi subcute ringers atau dext 5%.slow drip for 2 days pun tak apa..make sure about 8sec per drop..kalau laju nnt akan overload jantung pulak..no 3.force feeding dgn soft diet.kucing tak mkn seminggu tak apa..jgn tak minum!!.Now k ina rasa lega bila tgk kenzo pulih..mcm mati hidup balik..alhamdullah
illah umur dia panjang dgn izin Allah..alhamdulillah..

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

Nurul Nazli said...

Sy basuh bekas ni...pemegang hilang.xtaulah letak mana...buntu..nk buat cm ne ek...?

Anonymous said...

Ade jual kat sini..
http://www.mudah.my/50798+Catit+Design+SmartSift+Replacement+Lever-45814717.htm

Anonymous said...

Alhamdulillah...dh bli..mmg sng sbb xyh scoop n xyh buang hri2 :) harga sy dpt RM228 bli di pet shop...kne survey jugk hrge